Sidste nyt vedrørende mulighederne for forbedringsforhøjelser efter § 5, stk. 2.

photo-1559202340-6de412905cd6.jpg

Boligministeren er omsider i dag fremkommet med sit lovforslag vedrørende det meget omtalte § 5, stk. 2 i Boligreguleringsloven.

Der har igennem mange måneder verseret mange rygter og beregninger på, hvorledes andelsværdien vil falde voldsomt, hvis bestemmelsen fjernes.

Det er nu afklaret, at den ikke fjernes, men at nye købere af boligudlejningsejendomme, f.eks. Blackstone får en karenstid på 10 år, dvs. skal vente 10 år med at indføre forbedringsforhøjelser efter gennemgribende modernisering af ledigblevne lejligheder.

Dette kan andelsboligforeninger sagtens leve med, allerede fordi andelsboligforeninger sædvanligvis sælger ledigblevne lejligheder som andelsboliger i stedet for at gennemmodernisere og genudleje dem som lejeboliger.

Endvidere bliver andelsboligforeninger sikret mod fald i andelsværdien med en særlovsbestemmelse, som kommer til at gå ud på, at andelsboligforeninger kan fastholde de gældende valuarvurderinger fremover.

Der er muligvis også planer om at lette finansieringen af andelsboligforeninger eller andelsboliger, men det er uklart, hvad forligspartierne bag lovforslaget har tænkt sig.

Under alle omstændigheder kan man foreløbig konkludere, at der er taget hensyn til andelshavernes interesserer, og at den fremtidige andelsværdi således kan forventes stabiliseret.

Advokatfirmaet

NICOLAI GIØDESEN

Nicolai Giødesen